Cardiale revalidatie

Problemen met je hart zorgen naast lichamelijke beperkingen (minder uithoudingsvermogen, vlugger moe bij inspanning, …) vaak ook voor een stuk onzekerheid. Wat mag ik nog doen? Hoe kan ik risico's beperken? Kan ik weer werken? Hoe krijg ik weer plezier in het leven?

Het zijn allemaal vragen die veel patiënten zichzelf stellen na een hartinfarct, bypassoperatie, klepoperatie of pijn in de borststreek.

Gerichte reconditionering (= oefenen onder toezicht en deskundige begeleiding) stelt je in staat je dagelijks leven weer op te pakken en voort te zetten binnen je eigen grenzen en mogelijkheden. Aan de hand van voorlichting en fysieke training leer je naar je lichaam te luisteren, ermee om te gaan en het te vertrouwen.

Voor wie?

Iedereen die problemen heeft met het hart, hetzij na een hartoperatie, na een hartinfarct of een andere hartaandoening, angina pectoris, e.a.

Wat is het doel?

  • verbeteren van de fysieke conditie en het uithoudingsvermogen;
  • wegnemen van de angst voor inspanning;
  • verhogen van de inspanningsdrempel;
  • leren kennen van de eigen lichamelijke mogelijkheden;
  • leren omgaan met zijn eigen fysieke beperkingen;
  • bevorderen van de werkhervatting en vrijetijdsbesteding;
  • verminderen van de risicofactoren.

Waaruit bestaat het programma?

Het programma loopt meestal over drie maanden aan een frequentie die aanvankelijk 3x/week bedraagt, maar die later kan teruggeschroefd worden tot 2x/week of tot een wekelijkse onderhoudsbehandeling.

Een behandelingssessie is opgebouwd uit een opwarmingsfase (10min), de eigenlijke oefensessie (45min) en een cooling-down met relaxatie (10 min). Het is vanzelfsprekend dat dit alles steeds zal aangepast worden aan de individuele toestand van de patiënt.

Een studie rond het gebruik van intervaltraining bij cardiale revalidatie:
http://www.saintexcad.be

 

Maak uw afspraak online

Maak gemakkelijk en snel uw afspraak online. Klik op onderstaande knop om naar de afspraak-module te gaan.

Heeft u vragen, dan kan u telefonisch contact opnemen op het telefoonnummer 089 71 65 04